ΠΗΓΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Για τα περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά δεδομένα που χρησιμοποιήσαμε στον εμπλουτισμό της βάσης δεδομένων απευθυνθήκαμε, στις ελληνικές αρμόδιες αρχές, σε εταιρείες παροχής γεωγραφικών πληροφοριών και σε επίσημες ιστοσελίδες Διεθνών οργανισμών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου αυτά να είναι όσο το δυνατό περισσότερο έγκυρα και ενημερωμένα. Αναγνωρίζεται ωστόσο ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν ελλείψεις. Στο βαθμό που θα δημοσιεύονται επικαιροποιημένες εκδόσεις των πληροφοριών, το WWF Ελλάς θα ανανεώνει αντίστοιχα και το περιεχόμενο της βάσης.
Ειδικότερα για κάθε ένα από τα βασικά και τα επιμέρους επίπεδα πληροφορίας σημειώνονται παρακάτω οι πηγές δεδομένων, με τη σειρά που εμφανίζονται στο αναδιπλούμενη λίστα επιλογών που συνοδεύει την εφαρμογή.
Αμέσως μετά παραθέτονται οι πηγές δεδομένων για τα κοινωνικά, οικονομικά στοιχεία που περιέχονται στη βάση δεδομένων και εστιάζουν σε επίπεδο Δήμων και τέλος τα χλωριδικά στοιχεία που εστιάζουν σε επίπεδο Νομού.
Κύριος στόχος της οργάνωσης είναι η συγκεκριμένη εφαρμογή να εμπλουτίζεται συνεχώς τα επόμενα χρόνια, προκειμένου οι πολίτες να βρίσκουν συγκεντρωμένη στο σύνολό της τη διαθέσιμη περιβαλλοντική πληροφορία. Ως εκ’ τούτου στα ήδη υπάρχοντα επίπεδα θεματικής πληροφορίας είναι πιθανό να προστίθενται διαρκώς επιπλέον πληροφορίες ή/και νέα επίπεδα, κατόπιν έρευνας των υπεύθυνων της εφαρμογής καθώς και προτάσεων που θα γίνονται από τους επισκέπτες της.
Διοικητική Διαίρεση
- Νομοί - εταιρεία Terra ΕΠΕ
- Δήμοι - εταιρεία Terra ΕΠΕ
- Δημοτικά Διαμερίσματα, ΟΚΧΕ και επεξεργασία από εταιρία QUERCUS
- Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας - στοιχεία Οκτωβρίου 2017
Τοπογραφικά Στοιχεία
- Οικισμοί - εταιρεία Terra ΕΠΕ
- Οδικό δίκτυο - εταιρεία Terra ΕΠΕ
- Σιδηροδρομικό δίκτυο - εταιρεία ESRI παροχής λογισμικών γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών και ψηφιακών γεωγραφικών δεδομένων
- Αεροδρόμια - ιστοσελίδα της EUROSTAT (The Statistical Office of the European Commission), [πρόσβαση 20 Μαΐου 2009]
- Ισοϋψείς - εταιρεία Terra ΕΠΕ
- Λιμάνια - Υπουργείο περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης και ενέργειας (2015) στο πλαίσιο του προγράμματος MedTrends «Γαλάζια Ανάπτυξη στη Μεσόγειο: Η πρόκληση της καλής περιβαλλοντικής κατάστασης - Ελλάδα»
- Ισοβαθείς – Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού / Διεύθυνση Έλεγχου Αλιείας, στο πλαίσιο του προγράμματος MedTrends «Γαλάζια Ανάπτυξη στη Μεσόγειο: Η πρόκληση της καλής περιβαλλοντικής κατάστασης - Ελλάδα»
Υδρογραφικά Στοιχεία
- Υδατικά Διαμερίσματα, ΥΒΕΤ και ψηφιοποίηση από εταιρεία QUERCUS
- Υδρολογικές Λεκάνες, ΥΒΕΤ και ψηφιοποίηση από εταιρεία QUERCUS
- Λίμνες - εταιρεία Terra ΕΠΕ
- Ποτάμια - εταιρεία Terra ΕΠΕ
Περιβαλλοντικά Στοιχεία
- Τόποι Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ/SCI) Δικτύου Natura 2000 και επικαλύψεις τους – ιστοσελίδα ΥΠΕΝ, Όρια Natura 2000 (GIS δεδομένα), [πρόσβαση 30 Μαΐου 2018]
- Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ/SPA) Δικτύου Natura 2000 και επικαλύψεις τους - ιστοσελίδα ΥΠΕΝ, Όρια Natura 2000 (GIS δεδομένα),[πρόσβαση 30 Μαΐου 2018]
- Όρια Natura 2000 (GIS δεδομένα), ιστοσελίδα ΥΠΕΝ, [πρόσβαση 30 Μαΐου 2018]
- Περιοχές επικάλυψης (ΤΚΣ/ΖΕΠ, SCI/SPA) Δικτύου Natura 2000 - ιστοσελίδα ΥΠΕΝ, Όρια Natura 2000 (GIS δεδομένα), [πρόσβαση 30 Μαΐου 2018]
- Χαρτογράφηση Οικότοπων – Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας, ιστοσελίδα ΥΠΕΝ, [πρόσβαση 30 Μαΐου 2018]
- Υγρότοποι RAMSAR - ιστοσελίδα της διεθνούς υπηρεσίας Ramsar Sites Information Service (RSIS), http://www.wetlands.org/rsis/, [πρόσβαση 20 Μαΐου 2009]
- Εθνικά Πάρκα, προέρχονται από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων και κατ' ιδίαν επικοινωνία με τους κατά τόπους Φορείς Διαχείρισης
- Εθνικοί Δρυμοί, προέρχονται από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων
- Καταφύγια Άγριας Ζωής (ΚΑΖ), προέρχονται από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων και ίδια επεξεργασία και ενημέρωση στοιχείων από το WWF Ελλάς
- Νησιωτικοί υγρότοποι - http://gptogc.esri.com/geoportal/sitemap/document/%7B0FD87D3C-6957-4C86-B70D-BEE688E7500B%7D?f=html, Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας
Καλύψεις γης - Απειλές
- CORINE (2000): Καλύψεις γης για την Ελλάδα και το έτος 2000, σύμφωνα με τα παραδοτέα του ομώνυμου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πηγή δεδομένων: European Environment Agency)
- CORINE (2012): Καλύψεις γης για την Ελλάδα και το έτος 2012, σύμφωνα με τα παραδοτέα του ομώνυμου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ιστοσελίδας Copernicus, [πρόσβαση 30 Μαΐου 2018]
- Καλύψεις γης (1987): Πανελλαδική χαρτογράφηση βασικών κατηγοριών καλύψεων γης για το έτος 1987 (ΑΠΘ και WWF - Ελλάς). Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Το Μέλλον των Δασών», που συγχρηματοδοτείται από τα Κοινωφελή Ιδρύματα Ι.Σ. Λάτση, Α.Γ. Λεβέντη και Μποδοσάκη, καθώς και από εισφορές των υποστηρικτών της οργάνωσης.
- Καλύψεις γης (2007): Πανελλαδική χαρτογράφηση βασικών κατηγοριών καλύψεων γης για το έτος 2007 (ΑΠΘ και WWF - Ελλάς). Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Το Μέλλον των Δασών», που συγχρηματοδοτείται από τα Κοινωφελή Ιδρύματα Ι.Σ. Λάτση, Α.Γ. Λεβέντη και Μποδοσάκη, καθώς και από εισφορές των υποστηρικτών της οργάνωσης.
- Καμένες εκτάσεις:
H αποτύπωση των καμένων εκτάσεων στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει με αφετηρία τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου το 2007 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, οπότε, παρόλο που ευχόμαστε και ελπίζουμε για το αντίθετο, το αρχείο θα ενημερώνεται.- ΕΥΒΟΙΑ 2007: Η καταγραφή των ζημιών στην Εύβοια μετά από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 07 πραγματοποιήθηκε από ερευνητική ομάδα του WWF Ελλάς κατά τη διάρκεια του πρώτου δεκαπενθημέρου Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από αυτήν την επίσκεψη συνδυάστηκαν με την επεξεργασία δορυφορικής εικόνας από το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο εξειδικεύεται στην Τηλεπισκόπηση των Δασικών Πυρκαγιών. Η χαρτογράφηση έγινε σε συνεργασία με την Βρετανική εταιρεία λήψης και παροχής δορυφορικών δεδομένων DMCii, η οποία για τους σκοπούς αυτής της προσπάθειας παραχώρησε δωρεάν εικόνα υψηλής ευκρίνειας (32 μέτρα) από το δορυφόρο NigeriaSat-1.(Έκταση: 227.648 στρέμματα)
- ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2007: Η γενική καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο προήλθε από έναν συνδυασμό επισκέψεων ειδικής επιστημονικής ομάδας του WWF Ελλάς στις πληγείσες περιοχές και επεξεργασίας δορυφορικής εικόνας από το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο εξειδικεύεται στην Τηλεπισκόπηση των Δασικών Πυρκαγιών. Η χαρτογράφηση έγινε σε συνεργασία με την Βρετανική εταιρεία λήψης και παροχής δορυφορικών δεδομένων DMCii, η οποία για τους σκοπούς αυτής της προσπάθειας παραχώρησε δωρεάν εικόνα υψηλής ευκρίνειας (32 μέτρα) από το δορυφόρο NigeriaSat-1.(Έκταση: 1.772.654 στρέμματα)
- ΠΑΡΝΗΘΑ 2007: Η αποτύπωση της καμένης έκτασης υλοποιήθηκε με επεξεργασία δορυφορικών εικόνων Ikonos. Μετά τις απαραίτητες ενέργειες ραδιομετρικής διόρθωσης, mosaic και γεωαναφοράς υπολογίστηκε ο δείκτης βλάστησης NDVI στη βάση του οποίου προσδιορίστηκε το πολύγωνο της καμένης έκτασης από την εταιρεία Environet, η οποία εξειδικεύεται σε σχεδιασμό και παραγωγή χαρτών, Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (G.I.S.) και σχεδιασμού και υλοποίησης Multimedia εφαρμογών. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης επιβεβαιώθηκαν από αυτοψίες στο πεδίο.(Έκταση: 49.000 στρέμματα)
- ΡΟΔΟΣ 2008: Η καταγραφή των επιπτώσεων της πυρκαγιάς της Ρόδου αποτελεί συνδυαστικό προϊόν των επισκέψεων ειδικής επιστημονικής ομάδας του WWF Ελλάς στην περιοχή και της επεξεργασίας δορυφορικής εικόνας υψηλής ανάλυσης (Δορυφορική εικόνα IKONOS, ημερομηνία λήψης 31/7/2008), η επεξεργασία, της οποίας έγινε από το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο εξειδικεύεται στην Τηλεπισκόπηση των Δασικών Πυρκαγιών. Επιπρόσθετη επεξεργασία για την παραγωγή επιπλέον επεξηγηματικών πολυγώνων, πραγματοποιήθηκε από επιστημονικό προσωπικό του WWF Ελλάς.(Έκταση: 104.442 στρέμματα)
- ΑΤΤΙΚΗ 2009: α)Το πολύγωνο της καμένης έκτασης στην περιοχή της Πεντέλης (ΒΑ. Αττική) έχει αποτυπωθεί έπειτα από επεξεργασία δορυφορικής εικόνας υψηλής ανάλυσης (1.0m) με ημερομηνία λήψης 26/08/2009, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία MaP ΕΠΕ. (Έκταση: 173.400 στρέμματα) β)Το πολύγωνο της καμένης έκτασης στην περιοχή της Μαγούλας (Δ. Αττική) έχει αποτυπωθεί έπειτα από διαδικασία ψηφιοποίησης δορυφορικής εικόνας χαμηλής χωρικής ανάλυσης του δορυφόρου Terra-Modis, που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο εξειδικεύεται στην Τηλεπισκόπηση των Δασικών Πυρκαγιών. (Έκταση: 15.664 στρέμματα)
- ΕΥΒΟΙΑ 2009: Η αποτύπωση της καμένης έκτασης στην Κάρυστο (Ν. Εύβοια) έχει προέκυψε από ψηφιοποίηση δορυφορικής εικόνας χαμηλής χωρικής ανάλυσης του δορυφόρου Terra-Modis, που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο εξειδικεύεται στην Τηλεπισκόπηση των Δασικών Πυρκαγιών. Το πολύγωνο που απεικονίζονται διορθώθηκε έπειτα από επιβεβαιώσεις στο πεδίο επιστημονικού συνεργάτη του WWF - Ελλάς. (Έκταση: 57.218 στρέμματα)
- ΒΟΙΩΤΙΑ 2009: Τα πολύγωνα των καμένων εκτάσεων σε Κιθαιρώνα και Ελικώνα έχουν αποτυπωθεί έπειτα από διαδικασία ψηφιοποίησης δορυφορικής εικόνας χαμηλής χωρικής ανάλυσης του δορυφόρου Terra-Modis, που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο εξειδικεύεται στην Τηλεπισκόπηση των Δασικών Πυρκαγιών. (Επιφάνεια καμένης έκτασης Ελικώνα: 15.557 στρέμματα, Επιφάνεια καμένης έκτασης Κιθαιρώνα: 29.418 στρέμματα )
- ΖΑΚΥΝΘΟΣ 2009: Η αποτύπωση των καμένων εκτάσεων στο νησί της Ζακύνθου έχουν προέκυψε από ψηφιοποίηση δορυφορικής εικόνας χαμηλής χωρικής ανάλυσης του δορυφόρου Terra-Modis, που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο εξειδικεύεται στην Τηλεπισκόπηση των Δασικών Πυρκαγιών. Τα πολύγωνα που απεικονίζονται διορθώθηκαν έπειτα από επιβεβαιώσεις στο πεδίο επιστημονικού συνεργάτη του WWF – Ελλάς και διασταύρωση στοιχείων με τη δασική και πυροσβεστική υπηρεσία του νησιού. (Έκταση: 22.672 στρέμματα)
- ΕΒΡΟΣ 2009: Το πολύγωνο της καμένης έκτασης στον ακριτικό νομό προέρχεται από στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. (Έκταση: 23.711 στρέμματα)
- ΕΒΡΟΣ 2011: Το πολύγωνο της καμένης έκτασης στον Κεντρικό Έβρο, που έπληξε μέρος του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, προέρχεται από λεπτομερή εργασία πεδίου του προγράμματος Έβρου, του WWF Ελλάς επί της γρήγορης χαρτογράφησης που πραγματοποίησε η υπηρεσία GMES – Emergency Response Service, στα πλαίσια του προγράμματος SAFER. (Έκταση: 62.000 στρέμματα)
- ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ 2012: Για την αποτύπωση της καμένης έκτασης στην περιοχή της Λαυρεωτικής στη νοτιοανατολική Αττική εφαρμόστηκε η μέθοδος της διαχρονικής μεταβολής, συγκρίνοντας δορυφορικές εικόνες Modis (δορυφόρος Terra) πριν και μετά από την πυρκαγιά, από την Inforest Ερευνητική η οποία και μας το παραχώρησε.
- ΧΙΟΣ 2012: Για την αποτύπωση της καμένης έκτασης στη νότια Χίο εφαρμόστηκε η μέθοδος της διαχρονικής μεταβολής, αξιοποιώντας ελεύθερες εικόνες χαμηλής ανάλυσης και μηδενικού κόστους Modis (δορυφόρος Terra), από την Inforest Ερευνητική η οποία και μας παραχώρησε την αποτύπωση.
- ΧΙΟΣ 2016: Η αποτύπωση της καμένης έκτασης στη Χίο έγινε με δορυφορικά δεδομένα (Sentinel-2), και σύγχρονες τεχνικές ανάλυσης εικόνας από το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ) το οποίο και μας παραχώρησε την αποτύπωση (έκταση 43.431 στρέμματα).
-
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΕΤΟΥΣ 2016: Η αποτύπωση των καμένων εκτάσεων έγινε με δορυφορικά δεδομένα (Sentinel-2), και σύγχρονες τεχνικές ανάλυσης εικόνας από την υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων NOFFi-OBAM του Εθνικού Παρατηρητήριου Δασικών Πυρκαγιών - ΕΠαΔαΠ (http://epadap.web.auth.gr/) το οποίο και μας παραχώρησε την αποτύπωση.
- Περιοχή Ζερβού Σάμου, 8 Ιουλίου 2016, εκτάσεως 726,57 εκτάριων
- Περιοχή Έλατα Χίου, 23 Ιουλίου 2016, εκτάσεως 4.343,07 εκτάριων
- Περιοχή Σιδηρούντα Χίου, 26 Αυγούστου 2016, εκτάσεως 621,67 εκτάριων
- Περιοχή Σελάκανο Λασιθίου, 19 Ιουλίου 2016, εκτάσεως 224,83 εκτάριων
- Περιοχή Σακτούρια Ρεθύμνης, 30 Ιουλίου 2016, εκτάσεως 1.490,64 εκτάριων
- Περιοχή Απολακκιά Ρόδου, 18 Ιουνίου 2016, εκτάσεως 1.405,89 εκτάριων
- Περιοχή Φελλός Άνδρου, 8 Ιουλίου 2016, εκτάσεως 271,66 εκτάριων
- Περιοχή Δερβενοχώρια Βοιωτίας, 25 Ιουνίου 2016, εκτάσεως 1.017,86 εκτάριων
- Περιοχή Φαράκλα Ευβοίας, 30 Ιουλίου 2016, εκτάσεως 2.565,02 εκτάριων
- Περιοχή Θάσου, 10 Σεπτεμβρίου 2016, εκτάσεως 7.522,33 εκτάριων
-
Για την αποτύπωση των καμένων εκτάσεων του 2017 χρησιμοποιήθηκαν δύο πηγές δεδομένων:
-
Για την πυρκαγιά στον Κάλαμο Αττικής (έναρξη 13/8/2017, 29.710 στρ.) χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα του Copernicus Emergency Management System-Mapping της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως αυτά παράχθηκαν κατόπιν αιτήματος της Ελληνικής Κυβέρνησης στις 17 Αυγούστου 2017 και είναι διαθέσιμα στο http://emergency.copernicus.eu/mapping/list-of-components/EMSR224.
-
Για τις πυρκαγιές σε Ρυτό-Σοφικό Κορινθίας (έναρξη 21/8/2017, 4.050 στρ.), Κύθηρα (έναρξη 4/8/2017, 24.710 στρ.), Ανατολική Μάνη (έναρξη 1/7/2017, 24.700 στρ.) και Ζάκυνθο, παραχωρήθηκαν δεδομένα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Οι καμένες εκτάσεις για τις συγκεκριμένες πυρκαγιές έχουν παραχθεί από το σύστημα FireHub του Κέντρου Αριστείας BEYOND που ανήκει στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Τα δορυφορικά δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν είναι Sentinel-2 και αντλήθηκαν από το Ελληνικό Mirror Site.
-
-
Για την αποτύπωση των καμένων εκτάσεων του 2018 χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία της δορυφορικής υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service (EMS) της EE
- Ένταση αυθαιρεσιών Ανατ. Αττικής (Δήμοι): Καταγεγραμμένες αποφάσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων της Ανατολικής Αττικής, σύμφωνα με τα τηρούμενα αρχεία της Δασικής Υπηρεσίας την τελευταία 20ετία, σε επίπεδο Δήμων. Η συγκέντρωση του συνόλου των αποφάσεων κατεδάφισης πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος της Αθήνας (ΟΡΣΑ) με τον οποίο το WWF – Ελλάς υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας στις 29 Μαρτίου 2011. Στην οργάνωση των δεδομένων συνέβαλλαν οι: Εύη Αποστόλου (εθελόντρια), Μιχάλης Φουργιαλάκης (εθελοντής) και Φίλιππος Γκέκας (φοιτητής πρακτικής – Τμήμα Γεωγραφίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Η επεξεργασία και χωρική απεικόνιση των αυθαιρεσιών πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένο προσωπικό της οργάνωσης.
- Ένταση αυθαιρεσιών Ανατ. Αττικής (Δασαρχεία): Καταγεγραμμένες αποφάσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων της Ανατολικής Αττικής, σύμφωνα με τα τηρούμενα αρχεία της Δασικής Υπηρεσίας την τελευταία 20ετία, σε επίπεδο Δασαρχείων. Η συγκέντρωση του συνόλου των αποφάσεων κατεδάφισης πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος της Αθήνας (ΟΡΣΑ) με τον οποίο το WWF – Ελλάς υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας στις 29 Μαρτίου 2011. Στην οργάνωση των δεδομένων συνέβαλλαν οι: Εύη Αποστόλου (εθελόντρια), Μιχάλης Φουργιαλάκης (εθελοντής) και Φίλιππος Γκέκας (φοιτητής πρακτικής – Τμήμα Γεωγραφίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Η επεξεργασία και χωρική απεικόνιση των αυθαιρεσιών πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένο προσωπικό της οργάνωσης.
Κοινωνικά – οικονομικά χαρακτηριστικά σε επίπεδο Δήμου
- ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ (κατ.), Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) - στατιστικά στοιχεία και περιγραφική πληροφορία σε πίνακες για τον πληθυσμό και τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, http://www.statistics.gr/StatMenu.asp, [πρόσβαση 20 Μαΐου 2009]
- ΕΚΤΑΣΗ (τ. χλμ), Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) - στατιστικά στοιχεία και περιγραφική πληροφορία σε πίνακες για τον πληθυσμό και τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, http://www.statistics.gr/StatMenu.asp, [πρόσβαση 20 Μαΐου 2009]
- ΕΚΤΑΣΗ (χωρίς εσωτερικά ύδατα), Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) - στατιστικά στοιχεία και περιγραφική πληροφορία σε πίνακες για τον πληθυσμό και τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, http://www.statistics.gr/StatMenu.asp, [πρόσβαση 20 Μαΐου 2009]
ΠΛΥΘΗΣΜΙΑΚΗ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ (κατ/τ.χλμ), Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) - στατιστικά στοιχεία και περιγραφική πληροφορία σε πίνακες για τον πληθυσμό και τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, http://www.statistics.gr/StatMenu.asp, [πρόσβαση 20 Μαΐου 2009] - ΠΛΥΘΗΣΜΙΑΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΝΑ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ, Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) - στατιστικά στοιχεία και περιγραφική πληροφορία σε πίνακες για τον πληθυσμό και τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, http://www.statistics.gr/StatMenu.asp, [πρόσβαση 20 Μαΐου 2009]
- ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) - στατιστικά στοιχεία και περιγραφική πληροφορία σε πίνακες για τον πληθυσμό και τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, http://www.statistics.gr/StatMenu.asp, [πρόσβαση 20 Μαΐου 2009]
- ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΑΝΑ ΤΟΠΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ, Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) - στατιστικά στοιχεία και περιγραφική πληροφορία σε πίνακες για τον πληθυσμό και τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, http://www.statistics.gr/StatMenu.asp, [πρόσβαση 20 Μαΐου 2009]
Προστατευόμενα φυτικά είδη του Νομού
- Τα στοιχεία για την εξάπλωση των προστατευόμενων φυτικών ειδών και την παρουσία τους στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ειδών χλωρίδας (1995) σε επίπεδο Νομού προέρχονται από τη βάση δεδομένων των ενδημικών φυτών Chloris: Georghiou, K. & Delipetrou, P. (1990 - 2008) Database «Chloris»: Endemic, rare, threatened and protected plants of Greece. Synonyms, distribution, conservation and protection status, biology, ecology, bibliography. University of Athens. Electronic Datadase in MS Access and in ORACLE for WINDOWS NT.
Χωροθέτηση ΑΠΕ
Τα στοιχεία προέρχονται από την πρόταση για την ορθή χωροθέτηση αιολικών πάρκων στη Θράκη, WWF Ελλάς.
- Ζώνη αποκλεισμού, το σύνολο των περιοχών υψηλής και μέτριας-υψηλής χρήσης βάσει των δεδομένων της δορυφορικής τηλεμετρίας του μαυρόγυπα, των περιοχών υψηλής συχνότητας παρουσίας βάσει των δεδομένων της ράδιο-τηλεμετρίας του μαυρόγυπα, των περιοχών των ΕΠ Δαδιάς και Δέλτα Έβρου, του πευκοδάσους Λουτρού, της αποικίας των όρνιων και των περιοχών ακτίνας 1000 μέτρων περιμετρικά των θέσεων φωλιάσματος επικρατειακών αρπακτικών πουλιών και μαυροπελαργού.
- Ζώνη Ειδικής αξιολόγησης, το σύνολο των περιοχών μέτριας-χαμηλής χρήσης βάσει των δεδομένων της δορυφορικής τηλεμετρίας του μαυρόγυπα, των περιοχών μέτριας συχνότητας παρουσίας βάσει των δεδομένων της ράδιο-τηλεμετρίας του μαυρόγυπα, των περιοχών των ΕΠ Δαδιάς και Δέλτα Έβρου, του πευκοδάσους Λουτρού, της αποικίας των όρνιων και των περιοχών ακτίνας 5000 μέτρων περιμετρικά των θέσεων φωλιάσματος επικρατειακών αρπακτικών πουλιών και μαυροπελαργού.
Θαλάσσιος και παράκτιος χώρος
Τα δεδομένα συλλέχθηκαν στη διάρκεια του προγράμματος MedTrends (MED PROGRAMME, 1M-MED14- 08 MEDTRENDS) που χρηματοδοτήθηκε κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατά 25% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το πρόγραμμα υλοποίησε το WWF, ως δικαιούχος. Η έκθεση για την Ελλάδα «Γαλάζια Ανάπτυξη στη Μεσόγειο: Η πρόκληση της καλής περιβαλλοντικής κατάστασης - Ελλάδα» αναπτύχθηκε από τη σύμπραξη μελετητικών γραφείων και μελετητών «Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες ΑΕΜ», «Όμικρον ΕΠΕ», «Β. Δομιτσόγλου, Σ. Διαμαντίδου & ΣΙΑ Ε.Ε.» και «Νίκος Γιαννάκης, Δρ. Βιολόγος-Περιβαλλοντολόγος» για λογαριασμό και σε συνεργασία με το WWF Ελλάς.
- Υδρογονάνθρακες - Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε., https://www.greekhydrocarbons.gr/, [πρόσβαση 30 Μαΐου 2018]
- Περιοχές ανάπτυξης ιχθυοκαλλιεργειών και οστρακοκαλλιεργειών - Υπουργείο περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης και ενέργειας (2015).
- Ιχθυοκαλλιέργειες, οστρακοκαλλιέργιες (απεικονίζονται οι γεωαναφερμένες μονάδες εγγεγραμμένες στο επίσημο κατάλογο έως το 2014) - ΥΠΑΑΤ, Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής, Δ/νση Υγείας των Ζώων
-
Ανάπτυξη παράκτιου χώρου
- Παράκτια διάβρωση – European Environment Agency (EEA), ιστοσελίδα http://data.adriplan.eu/layers/geonode%3Aerosion_trend, [πρόσβαση 30 Μαΐου 2018]
- Πυκνότητα πληθυσμού (2011) – Geostat 1km2 population grid, Eurostat 2011
- Παράκτια ζώνη – Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΕΑ)
- Θαλάσσιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - Υπουργείο περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης και ενέργειας (2015)
-
Αλιεία
- Αλιευτικές ζώνες - General Fisheries Commission for the Mediterranean (GFCM)
- Απαγορευμένες περιοχές αλιείας μηχανότρατας βυθού (ισοβαθής > 1000μ) - General Fisheries Commission for the Mediterranean (GFCM)
- Μηχανότρατα βυθού, αριθμός σκαφών ανά λιμένα - Υπουργείο περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης και ενέργειας (2015), Ελληνική Στατιστική Αρχή
- Γρι γρι, αριθμός σκαφών ανά λιμένα - Υπουργείο περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης και ενέργειας (2015), Ελληνική Στατιστική Αρχή
- Μικρή παράκτια αλιεία, αριθμός σκαφών ανά λιμένα - Υπουργείο περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης και ενέργειας (2015), Ελληνική Στατιστική Αρχή
-
Δεδομένα ναυσιπλοΐας
- Πυκνότητα πλοίων ανά τύπο πλοίου ανά έτος (στοιχεία του EMODNET, 2019)
Εξάπλωση ειδών
-
Τσακάλι: Τα δεδομένα κατανομής του τσακαλιού στην Ελλάδα περιλαμβάνουν δημοσιευμένα ή και αδημοσίευτα στοιχεία και προήλθαν από τη συνεργασία των παρακάτω εξειδικευμένων φορέων/επιστημόνων: WWF Ελλάς, Καλλιστώ, Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, Μίγκλη Δέσποινα, Πετρίδου Μαρία, Γιαννάτος Γιώργος. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης οι παρακάτω βιβλιογραφικές αναφορές:
- Μίγκλη Δ. 2015. Παρακολούθηση του τσακαλιού στις προστατευόμενες περιοχές του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, λιμνών Βιστωνίδας Ισμαρίδας. Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, λιμνών Βιστωνίδας Ισμαρίδας, ΑΠΘ, Τμήμα Βιολογίας. Τελική αναφορά.
- Μίγκλη Δ., Μαραγκού Π., Τζηρίτης Η., Καλεβρά Ν., Σιδηρόπουλος Λ, Navarrete Ε.: Νέες καταγραφές πληθυσμών τσακαλιού Canis aureus στην Ελλάδα: επανάκαμψη και υπολείμματα του παρελθόντος. 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας, Μυτιλήνη, 9-12 Οκτωβρίου 2014. σελ 235. Διαθέσιμο στο http://www.wwf.gr/images/pdfs/Poster%20HELECOS%20Mytilini'14_Migli.pdf (πρόσβαση 13/1/2016).
- Migli, D., Petridou, M., Giannatos, G. & Maragou, P. 2014. Current golden jackal status in Greece - from a low population point to an ongoing recovery. Παρουσίαση στο First International Jackal Symposium, Veliko Gradište, Serbia, 13-16 Οκτωβρίου 2014. Διαθέσιμο στο http://www.wwf.gr/images/pdfs/2013NovLTRYPEKAjackal%20in%20Attika_final.pdf (πρόσβαση 13/1/2016).
- Migli D., Roussinos G., Rigogiannis P., Mitsainas G. 2014 A status assessment of the mesocarnivores (Mammalia: Carnivora) in Chelmos-Vouraikos National Park and Geopark. 13th ICZEGAR, 7-11 October, Heraklion, Crete, Greece. p.150. Διαθέσιμο στο http://13iczegar.nhmc.uoc.gr/sites/default/files/u45/abstract_book_2015-final.pdf (πρόσβαση 13/1/2016).
- Επιστολή WWF Ελλάς «Παρουσία τσακαλιού στην ανατολική Αττική», Αρ. πρωτ. WWF 340/2013, 21 Νοεμβρίου 2013. Διαθέσιμη στο http://www.wwf.gr/images/pdfs/2013NovLTRYPEKAjackal%20in%20Attika_final.pdf (πρόσβαση 13/1/2016).
- Πετρίδου Μ., Ηλιόπουλος Γ., Σεληνίδης Κ., 2012. Παρακολούθηση του τσακαλιού στις προστατευόμενες περιοχές του Φορέα Διαχείρισης των Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά. Φορέας Διαχείρισης των Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, Καλλιστώ ΜΚΟ. Τελική αναφορά.
- Migli D., 2012. East Golden Jackal Baseline Study for the Trans Adriatic Pipeline ESIA_Greece_Annex_6.5.9_TAP 2012.
- Μίγκλη Δ. & Πουρσανίδης Δ., 2012. Οι πληθυσμοί του τσακαλιού (Canis aureus) στην περιφερειακή ενότητα Έβρου, Οκτώβριος - Νοέμβριος 2010. 15 σελ. (Αδημοσίευτη εργασία). Διαθέσιμη στο http://www.wwf.gr/images/pdfs/Jackal_report_Evros.pdf (πρόσβαση 13/1/2016).
- Μίγκλη Δ. & Γαληνός Σ., 2010. Μελέτη των πληθυσμών τσακαλιού (Canis aureus) σε Χαλκιδική και Πελοπόννησο, Ιούνιος 2008 - Σεπτέμβριος 2009. Τελική αναφορά προγράμματος, WWF Ελλάς - Καλλιστώ. 44 σελ.+ 12 Παράρτημα (Αδημοσίευτη εργασία). Διαθέσιμη στο http://www.wwf.gr/images/pdfs/Jackal_report_final.pdf (πρόσβαση 13/1/2016).
- Giannatos G., 2004. Conservation action plan for the golden jackal Canis aureus L. in Greece. WWF Greece, pp 47. Διαθέσιμη στο http://www.wwf.gr/images/pdfs/jackalactionplan.pdf (πρόσβαση 13/1/2016).
-
Καρέτα - παραλίες ωοτοκίας: Ίδια επεξεργασία WWF Ελλάς - Αξιολόγηση της κατάστασης διατήρησης των παραλιών ωοτοκίας της χελώνας Καρέτα καρέτα (2018).
Σημαντικές Περιοχές για τη Βιοποικιλότητα
- Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά ή Important Bird Areas (IBAs) είναι ένα συνεκτικό παγκόσμιο δίκτυο περιοχών, μέγιστης προτεραιότητας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και ιδιαίτερα των πουλιών, καθώς φιλοξενούν σε τακτική βάση σημαντικούς πληθυσμούς και εξασφαλίζουν κατάλληλα ενδιαιτήματα αναπαραγωγής, τροφοληψίας, ξεκούρασης και διαχείμασής τους. Οι περιοχές ΙΒΑ επιλέγονται βάσει διεθνώς αποδεκτών και επιστημονικά τυποποιημένων κριτηρίων και πληθυσμιακών δεδομένων που συλλέγονται τοπικά. Στην Ελλάδα, την αναγνώριση και παρακολούθηση των IBA έχει αναλάβει από το 1982 η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ο εθνικός εταίρος της BirdLife International, της παγκόσμιας ομοσπονδίας ορνιθολογικών οργανώσεων) σε εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας για τα Πουλιά (2009/147/ΕΕ). Το πρόγραμμα των IBA αποτελεί τον πυρήνα των δράσεων διατήρησης κάθε εταίρου της BirdLife International και είναι μια διαδικασία που συνεχώς εξελίσσεται. Έτσι, τα όρια και τα δεδομένα των ΙΒΑ δύναται να αναθεωρηθούν καθώς εμπλουτίζεται η γνώση για τους πληθυσμούς των πουλιών της χώρας μας. Τα όρια των ΙΒΑ έχουν ψηφιοποιηθεί από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα http://www.ornithologiki.gr/page_in.php?sID=68. Για κάθε χρήση των δεδομένων των ΙΒΑ, είναι επιθυμητή η χρήση της παρακάτω πηγής στις ευχαριστίες και τη βιβλιογραφία: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (2019) Βάση Δεδομένων των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας. Διαθέσιμο στην ιστοσελίδα http://www.ornithologiki.gr/page_in.php?sID=68 [πρόσβαση 29/01/2019].
- IUCN-MMPATF (2018) Global Dataset of Important Marine Mammal Areas (IUCN IMMA). December 2018. Made available under agreement on terms and conditions of use by the IUCN Joint SSC/WCPA Marine Mammal Protected Areas Task Force and made available at IMMA e-Atlas http://www.marinemammalhabitat.org/imma-eatlas/.